Allt bra kan alltid bli bättre

Service och bemötande mot dina kunder

Kan du simma, åka skidor eller köra bil idag?

Troligen kan du det. Men om du skulle få 4 timmar med Sarah Sjöström, Charlotte Kalla eller Lewis Hamilton – tror du att du skulle utveckla dina färdigheter inom dessa områden då?
Ta till exempel simningen: Lära dig crawla bättre, finslipa på din andningsteknik, bättre vattenposition, föra kraften framåt i vattnet osv.

Återigen, gissar jag att svaret är ”troligen”. Nu kanske du inte ser någon jätteuppsida i att utvecklas inom dessa områden men om du, hur bra du än är idag, skulle utvecklas inom service och bemötande mot dina kunder? Om de skulle uppskatta dig ännu mer? Skulle det vara en uppsida för dig?

Nu gissar jag att ditt svar är ”definitivt”. Minns även att bli bättre är inte samma sak som att ha varit dålig tidigare! Zlatan Ibrahimovic såldes för 80 miljoner kronor till Ajax när han var 19 år gammal. Om man säljs för den summan kan vi vara överens om att man är väldigt bra på att spela fotboll. Tror du att han har fortsatt träna fotboll efter att han såldes eller tyckte han att han var ”tillräckligt bra” då och har inte tränat sedan dess?

Tänker du att ”service och bemötande – det är jag bra på redan” har du måhända helt rätt i det – men, tro mig, din potential är så mycket högre än vad du får ut idag!

Hur tränar du dina färdigheter inom kundkommunikation och kundmöten? Hur säkerställer du är bättre idag än i går och vad skall du göra för att bli ännu lite bättre i morgon?
Vad tror du att du gör inom detta område som dina konkurrenter inte gör? För tro mig – de försöker att ”vara trevlig” mot sina kunder så mycket de bara kan de också!

Vill vi bli ännu mer framgångsrika finns det väldigt mycket att hämta på att aktivt arbeta med att bli bättre inom detta område. Så hur blir man då ännu mer uppskattad av sina kunder. Ja, det är tyvärr inga tre magiska knep så öppnar sig servicehimlen för dig. Utan som så ofta är det långsiktigt och uthålliga små goda vanor och beteendeförändringar som skapar framgång.

”Det är de små nyanserna som gör de stora skillnaderna”
”Ovanliga resultat kommer sig av att man gör vanliga saker under ovanligt lång tidsperiod”

 

Så, vad kan du då göra – konkret?

Massor! Här är några minnesvärda oneliners som förhoppningsvis kan hjälpa dig lite att få igång ditt mindset inom området service och bemötande:

  • One size fits one

  • Creating not amazing meals, but amazing memories (mindset på en restaurang)

  • Realize the difference between taking your job very serious, but not yourself

  • Delivering great products in no longer enough

  • Making other people very happy makes us happy

  • Small things can bring so much joy to other people's life

Ett annat superenkelt sätt att utvecklas inom detta område är att ständigt, aktivt, reflektera runt den service och det bemötande du får i din omgivning. Busschauffören som kör dig till jobbet varje dag, personalen i lunchrestaurangen, din kollegas sätt att svara i telefon, hur expediten beter sig när du smiter in och köper en ny skjorta/blus, hur kundservicen på försäkringsbolaget svarar dig när du ringer och frågar om din bilförsäkring och så vidare.

Fundera inte bara på om ”det var bra” respektive ”det var dåligt” utan reflektera och försök identifiera vad de gjorde som skapade den känsla i dig. Vad kunde de gjort ännu bättre?
Utifrån detta kanske du får några tankar om vad du kan addera, eller rent av radera, från ditt eget sätt att möta dina kunder? För minns att hur bra du än gör det idag – allt bra kan alltid bli bättre!

Kundskapa – företaget som hjälper dig att utveckla dina kundrelationer och skapa ett förbättrat kundbemötande och kundnöjdhet!
— Gästbloggare Björn Folke från Kundskapa
 

Vill du komma i kontakt med Björn?

Mejla då honom här: bjorn@kundskapa.se

Med säljträning händer det!
— Torbjörn @vojigo