Checklista - att tänka på inför videomöten

Vi är många som nu kör videomöten. Det kan vara webinars, workshops, online-möten m.m. Det finns många detaljer som behöver planeras innan det är dags att koppla upp sig. Här kommer en checklista:

  1. Bestäm mötesverktyg

    Om du är mötesvärd behöver du bestämma vilket online mötesverktyg du vill använda. Det finns många att välja bland: Google Meet, Teams, Zoom och många, många fler. Se vilken funktionalitet du behöver och välj utifrån det samt självklart priset. Själv kör jag Google Meet och Zoom. Zoom har några funktioner som Meet saknar som t.ex grupprum, omröstningar samt att jag kan visa filmer och spela upp musik från datorn till åhörarna.

  2. Ljudkvalitet

    Använd ALLTID extern mikrofon och hörlurar. Kan vara ett headset eller så använder du en bordsmikrofon tillsammans med hörlurar. Undvik bakgrundsljud, sitt gärna avskiljt.

  3. Bildkvalitet

    Om du har två skärmar, sätt då på en extern webbkamera på den externa skärmen. Montera webbkameran så att den är i ögonhöjd då du sitter eller står. Ansiktet bör ta ca 25% av bilden. Använd inte den inbyggda kameran i din bärbara dator. Med den inbyggda kameran visar du bara din näshår.

  4. Ljus

    Undvik ljus bakifrån. Se till att ditt ansikte är belyst. Extern lampa kan vara ett alternativ.

  5. Internet

    Säkerställ att du har en bra uppkoppling. Finns olika verktyg som Speedtest dör du kan mäta kapaciteten. Själv använder jag alltid kabel och 100/100 Mbit/s. Dålig förbindelse skapar oftast problem.

  6. Bakgrund

    Många program tillåter dig att ladda upp en bakgrund. Kolla bara så det inte flimrar. Om du inte använder bakgrund se då till att det är städat runt omkring dig i rummet.

  7. Klädkod

    Använd de kläder du skulle ha på ett fysiskt möte. Klä varken ned dig eller upp dig.

  8. Sitta eller stå?

    Ska du presentera och leda mötet? Då rekommenderar jag att du står. Höj och sänkbart skrivbord är perfekt. Då kan du använda kroppsspråket vilket påverkar din tonalitet.

Hoppas att dessa enkla åtta tips hjälper dig att skapa bra förutsättningar för dina framtida online videomöten.

Vill du veta mer om online möten?