80/20 regeln – sluta sträva efter perfektion

Hur gör du när du snabbt behöver ta fram ett resultat? Att få ett 100% korrekt resultat brukar ofta ta väldigt lång tid. Mitt tips är: använd Paretoprincipen.

Paretoprincipen är även känd som 80/20-regeln. Principen är mer än 120 år gammal där Pareto visade att 20% av den italienska befolkningen ägde 80% av alla egendomar. Därifrån har principen sedan tagits vidare och sambandet har sedan påvisats i en massa olika sammanhang som alla landar kring siffrorna just 80/20.

Pareto förespråkade en minskning av ansträngning i många områden av livet. Han ansåg att vi helt enkelt borde förstärka saker som verkligen resulterade i stora fördelar. Trots förenklingen 80/20 ledde hans experiment honom till att slå fast att genom att lägga ned 15-25% arbete, kan man uppnå 75-85% framgång.

iStock-1078381432.jpg
80% av omsättningen ska komma från 20% av kunderna.
— Paretos princip

Att få fram ett tillräckligt bra resultat med 20% insats är guld värt. Du kan få fram ytterligare fyra tillräckligt bra resultat mot att få det första helt perfekt.

80/20 regeln är ett enkelt sätt att maximera din effektivitet. Lycka till!