Ta kontroll över säljprocesserna!

40% av säljorganisationerna har inget beskrivet arbetssätt!
— bpm.online

Min erfarenhet är att siffran är ännu större. Många företag börjar beskriva sitt arbetssätt för B2B försäljning när man ska offerera till kunderna, innan det är det otydligt. Kanske kan man jämföra det med att köra i dimma?

iStock-519571437.jpg
 

Jag har hjälpt några kunder att tydliggöra säljprocesserna tillsammans med deras säljorganisationer. Vad är då fördelen med det? Det finns en enorm erfarenhet inom de olika företagen. När jag summerat tiden kommer jag ofta fram till över 100 års erfarenhet av försäljning hos varje företag. Den erfarenheten behöver tas till vara. Genom att göra jobbet TILLSAMMANS får man dessutom förankringsarbetet på köpet. När vi avslutar dagen så säger alla "SÅ SKA VI JOBBA". Om jag skulle rita upp processen så skulle införsäljningen av resultatet ta väldigt lång tid, om det överhuvudtaget skulle accepteras.

Två av kunderna som gjort denna resa är Elpress och Coreit. Så här säger dem om arbetet:

Jim Rönnlund, säljansvarig CoreIT:
Vi anlitade Torbjörn för att få en "boost" i samband med nystart med ett nytt CRM-system. Behovet var att få en samsyn i säljteamet samt dela med av varandras goda idéer, arbetssätt etc. Därmed genomfördes en heldags workshop på temat "Ta kontroll över säljprocesserna". Vi alla i säljteamet tyckte dagen var mycket bra. Vi har nu en gemensam grund att stå på samt bra material att ha som "kom-ihåg" i vardagen. Torbjörn gav oss bra inspiration, hade ett bra sätt att få delaktighet i gruppen. Vi uppskattade även hans jordnära sätt att tänka samt att de förslag och liknelser han gav var på rätt nivå. Kan varmt rekommendera att ta hjälp av Torbjörn när ni har behov av att stärka upp ert säljarbete.

Jakob Sandwall, Business Area Manager - Global Segments & Marketing Elpress
Vi anlitade Torbjörn för att leda en workshop med fokus på att uppdatera vår säljprocess. Processen var i stort behov av att bli uppdaterad och accepterad i organisationen. Torbjörn gjorde ett riktigt bra jobb där han involverade hela gruppen och ledde oss till ett resultat som alla kunde stå bakom. Både före, under och efter workshopen arbetade Torbjörn med ett öppet tillvägagångssätt men var ändå väldigt tydlig och drivande för att nå målet. Jag kan varmt rekommendera Torbjörn till liknande uppdrag.

Vill du ha hjälp med att tydliggöra ditt företags säljprocesser?