Äggklockan hjälper dig att få mer gjort

Den senaste tiden har jag försökt tillämpa pomodorotekniken för att öka min egen effektivitet och produktivitet.

Tekniken är utvecklad på 80–talet av Francesco Cirillo och är baserad på idén att kortare pauser gör att du blir mer effektiv då hjärnan får vila. Ordet Pomodoro kommer från italienskans ord för tomat och används därför att Cirillo använde en tomatäggklocka under sin studietid på universitetet (källa: Wikipedia).

Tanken med pomodorotekniken är dela in sitt arbete i 4 pass om 25 minuter med 5 minuters paus mellan varje pass. Efter fyra pass tar man en längre paus på 15-30 minuter och sedan påbörjas nästa fyra pomodoros. Det är då viktigt att stunderna med paus ägnas åt något som gör att du slappnar av och vilar tankearbetet. 

Hur gör man då? Börja med att skriva ner dagens resultat du vill uppnå (eller uppgifter) på ett papper (eller nån annanstans, själv använder jag appen BeFocusedPro). Välj den högst prioriterade uppgiften och starta timern på 25 minuter. Stäng av inkommande mejlen och sätt telefonen i tyst läge. Fokusera helt och hållet på den valda uppgiften.  När timern ljuder är det dags att ta en femminuterspaus, gärna genom att röra på dig. Dock inte längre än fem minuter. Sätt timern på 25 minuter igen och fortsätt jobba med uppgiften eller om du är klar ta itu med nästa uppgift på den prioriterade listan. När du klarat av fyra pomodoros är det dags att ta en längre paus på 15-30 minuter. Rensa huvudet från arbetsuppgifterna under pausen och ta gärna lite frisk luft utomhus. 

Fungerar det då? Jag upptäckte att jag blev mer fokuserad under arbetspassen och jag uppnådde mina resultat snabbare. Dessutom kändes det väldigt skönt att få bocka av att jag uppnått mina resultat.

Vill du få mer input i hur du skulle kunna effektivisera ditt försäljningsarbete?