Njut och ha en riktigt skön ledighet i sommar

Nyhetsbreven tar nu sommarledigt och återvänder i augusti. Jag hoppas att nyhetsbreven tillfört dig en del och att du fått några tips och insikter att testa av på hemmaplan. Det har i alla fall varit min avsikt, att dela med mig av mina erfarenheter.

Jag har under det senaste halvåret besökt många intressanta företag i olika branscher och träffat många engagerade VDar och försäljningschefer. Företag jag inte hade en aning om att de fanns (innan jag startat mitt företag och börjat kartlägga marknaden). Många bra dialoger och några av dessa har lett till uppdrag. 

Mycket av det jag arbetar med, handlar om att hjälpa företag att driva förbättringar (förändringar). Jag har sedan flera år prenumererat på Anders Haglunds veckobrev och jag är en stor beundrare av hans livsfilosofi. Jag avslutar med ett av Anders veckobrev som har några år på nacken, men är i högsta grad relevant även idag.

Ta tillfället i akt och vila från jobbet, umgås med nära och kära och gör sådant som du tycker är roligt. Vi hörs igen i augusti.

Med förhoppning om en varm och solig sommar.

TJ.jpg
 

Vi har en tendens att fylla i tomrummen av information vi saknar med vår livliga fantasi. När vi gör det brukar det bli lite som de gamla kartornas ”vita fläckar” där man ritade in monster, sjöodjur och andra hemskheter. Eller som barn som när de inte kan se i mörkret blir rädda för bilderna de gör i sitt huvud. 

Nu finns det ju en hel del av oss som inte blir mörkrädda inför framtiden. Som inser det självklara i att ingen av oss kan förutsäga den och att det inte gör något för att vi alla har fått förmågan att hantera det vi ställs inför i nuet. Att när vi får en negativ känsla inför förändring låter oss skrämmas, inte av framtiden för den vet ju ingen av oss, utan av de bilder av framtiden vi har i våra huvuden. 

Kan vi se det här så känns det omedelbart bättre eftersom det lämnar oss fria att börja hantera de problem och utmaningar vi står inför i nuet. Plötsligt ser vi att all vår oro inte kommer från framtiden utan från våra fantasier om den. Det innebär att de som hanterar osäkerhet och förändring på bästa sätt gör det genom att inte ens tänka på det. 

Inte för att fly från ”fakta” eller leva i förnekelse utan för att kunna använda alla sina resurser till det som de kan göra något åt. Att göra sitt bästa i nuet med den information som finns tillgänglig snarare än kämpa mot det du med din fantasi hittat på. För att försöka överlista din egen fantasi blir lite som att gå på boxningslektioner för att kunna slå din skugga när du skuggboxas. 

Märk väl att jag inte med detta säger att det skulle vara något fel på att hitta på bra saker om framtiden – så länge du är medveten om att det är vad du gör. Vi gör våra bästa gissningar. Men enligt mig så är det optimala att helt enkelt anta attityden att om du inte vet så är det bäst att vänta tills informationen blir tillgänglig. När du gör det så hamnar ditt fokus på vad du faktiskt kan göra här och nu snarare än att fantisera för att fylla luckorna med tankespöken. 

Anders Haglund